Sempre he considerat que quan una cosa no em fa respecte, no em fa por tinc la seguretat que me'n sortiré i acostuma a ser així, en canvi quan hi he dispositat tota la meva por ha passat l'efecte contrari.
Una manera d'entendre aquest procediment ho podem fer a traves del llibre: El camí del Kaizen de Robert Maurer.
Si volem cambiar la nostra situació, volem aconseguir una meta i aquesta ens fa molt respecte ens aconsella que dividim aquest objectiu en petits passos doncs serà molt més fàcil el canvi i el cervell anirà assimilant aquesta nova connexió neuronal que utilitzarem.
Fixeu-vos que parlem de passos, tal com vaig anomenar el meu blog. Aquest és el primer pas, quan fem un primer pas, els altres ja venen més seguits i es més fàcil encarar-nos al nostre objectiu.
Per poder desenvolupar aquesta estratègia, l'autor menciona sis passos:
- Fer-nos preguntes petites
- Tenir pensaments petits
- Realitzar accions petites
- Resoldre problemes petits
- Concedir premis petits
- Reconèixer els moments petits
El motiu d'aquests passos són:
- Fer-nos preguntes petites.
Quan ens fem una pregunta molt general, com puc cambiar aquesta situació? la nostra ment queda saturada. Millor fer-nos preguntes més senzilles, més creatives, més motivadores que ens portin a l'acció.
- Quina petita millora podria realitzar?
- Quin petit pas podria dur a terme?
- Quines paraules puc utilitzar per millorar-ho?
2.Tenir pensaments petits
La nostra ment, és un múscul, que amb la visualització i la repetició, millora la nostra forma d'actuar, perquè ja ho hem "assajat".
Un exemple de com la ment pot ajudar-nos a entrenar-nos és la del deportista de llançament de jabelina Steve Backley, deportista que es va lesionar i va estar una temporada sense poder competir però ell va estar practicant mentalment, imaginant-se els moviments, les olors, sensacions de practicar a l'esport, quan va tornar a l'activitat el seu cos i la seva ment ja estaven preparats.
3. Accions petites
Les accions petites són l'esència del Kaizen, petites accions que poden ser d'un minut que si les afegim a la nostra vida diària poden aportar grans resultats.
Una meta la dividirem en petits objectius i aquests objectius en petites accions.
El nostre objectiu es apartar la por i donar aquells petits passos que apenes causen un gran esforç d'aquesta manera no tenim motius per no fer-los.
4. Resoldre problemes petits
Quantes vegades ens ha fet mal una part del cos i no li hem fet cas i desprès ha anat a més? o quantes vegades em saprès a identificar que aquest dolor que t'estava indicant que hi havia alguna cosa que havies de tenir en compte abans de que es fes més grossa?
El Kaizen recomana escoltar aquets missatges i pendre acció.
Un exemple on s'aplica la filosofia del Kaizen és a la Toyota, on quan qualsevol treballador detecta un error, paren la cadena i es focalitzen en alló, els resultats sorprenents!
Identifica els petits errors per millorar i escolta la teva intuició.
5.Concedir petits premis
Si volem inculcar nous hàbits de vida els petits premis poden ser una motivació incentiu ideal.
- Adequat a la meta.
- Adequat a la persona
- El premi no ha de tenir cap cost o ser molt barat.
6. Reconèixer els moments petits
Disfrutar dels petits plaers de la vida, reconèixer les virtuds de la nostra parella, companys de feina, amics,coneguts, recordar i apreciar els moments agradables.
Ja saps quin és el teu petit següent pas???
Per aquest 2014 que demà comença et desitjo 365 dies plens de petits encerts, farcits de petites alegries i pintats de milers de petites capes de desitjos realitzats. Perquè sovint pas a pas i pam a pam ens acostem a allò que havíem somiat una vegada. El meu desig per aquest any que demà comença és que tots els teus es facin realitat. Una abraçada i feliç any zero!
ResponElimina